Ulls de gat Mesquer


Eloïm deixa el seu poble i la seva família per a rescatar el seu pare de les urpes de la inquisició. En companyia del Banga, un misteriós personatge que troba al bosc, recorrerà un camí ple d’obstacles i enemics.
Amistat, màgia, bandolerisme, astrologia, bruixeria, alquímia… són només alguns dels elements que conformen Ulls de gat mesquer

Comprar en nuestra librería

Autor: Joan Barceló i Cullerés

Joan Barceló i Cullerés (La Noguera 1955 – Barcelona 1980) neix a Menàrguens i és el segon de tres germans: el Damià era un any més gran i la Pilar la germana petita. L’any 1970 entra al seminari claretià Nostra Senyora de Montalegre per cursar el batxillerat superior. Allà comença a escriure, l’any següent, la Trilogia del penitent, obra que acabarà el 1973 i que romandrà com a mecanoscrit inèdit fins l’any 1998, que apareix dins del volum de poesia completa Esbrinem les flors de la terra. Durant els primers anys també col·labora a la revista Rocaferma.

L’any 1974 obté una menció especial al Premi Amadeu Oller per a poetes inèdits amb el recull Esgrogueït paradís. A Barcelona, l’autor forma part del grup d’artistes 2 Quarts de 10, de caire contracultural. L’any 1975 edita, juntament amb Josep Espunyes, Miquel Març, Josep M. Figueres, Damià Barceló, Andreu Martró i Biel Mesquida el Calendari 2 quarts de 10 /1975, realitzat a partir de textos i dibuixos dels autors.

El mateix any, 1975 apareix Obres completes, volum XXVIIIè, títol irònic i homònim del volum de Josep Pla, aparegut al mes de juny d’aquell any. Obté el Premi Consol Colell per Immortal mort que et mors, obra que no es publicarà fins l’any 1983. El 1976 acaba la seva primera obra de teatre, Científicament s’ha demostrat.

L’any 1978 obté el Premi de Poesia Ventura Gassol de la Selva del Camp per Picada d’escorpí amb mel s’ha de guarir. Obté el Premi Cavall Fort a les Festes de Cultura Popular Pompeu Fabra i queda finalista del premi Folch i Torres amb l’obra Ulls de gat mesquer, i del premi Joaquim Ruyra amb Viatge enllunat. L’any 1979 guanya el Premi de Poesia Ribas i Carreras amb l’obra El vent, del vent.

L’any 1980 apareixen les obres Que comenci la festa!, que l’any anterior havia obtingut el Premi Folch i Torres, i Diables d’escuma, Premi Vicent Andrés Estellés de poesia. A Barcelona pateix un accident i mor el dia 25 de juliol.

Es publiquen, pòstumament, les seves obres Estimada gallina, Miracles i espectres, Pare de rates, El somni ha obert una porta, l’adaptació teatral de Viatge enllunat, Els dracs de la Xina, Immortal mort que et mors, Trenta taronges, Retalls, Un drapaire a Nova York  y Diumenge a la tarda (2000).